Wanneer je denk aan de inrichting, ruimte en sfeer van je woning is de verlichting een van de belangrijkste elementen. Zo draagt een fellere verlichting bij aan een wakkere en actieve sfeer, terwijl gedimde verlichting zorgt voor een warmere, relaxte sfeer. Hier kijken we naar zes tips die je in het achterhoofd moet houden als je nadenkt over de verlichting in huis.

Maak een lichtplan

De eerste stap bij het inrichten van je woning is het maken van een lichtplan. Denk goed na over wat je van plant bent in iedere ruimte, zoals werken, eten of relaxen. Denk daarnaast aan het effect van de verlichting op de rest van het interieur. Weerkaatsen bepaalde meubels heel veel licht, of wil je iets laten opvallen? Denk daarnaast of je verlichting wil hebben die zelf al opvalt door de materialen. De mogelijkheden zijn eindeloos wat betreft statieven, vorm van de lampen en lampenkappen.

Breng gelaagdheid aan

Sfeer wordt gecreëerd door te spelen met de niveaus van verlichting. Van spots in het plafond tot lampen op bijzettafeltjes, alles draagt bij en heeft invloed op de uitstraling. Creëer bijvoorbeeld ruimtelijkheid door verlichting omhoog te richting, of maak gebruik van lampen die aan langere kabels hangen, bijvoorbeeld boven een eettafel.

Vergeet de functie niet

Naast het design is de functie ook bijzonder belangrijk. Neem bijvoorbeeld de keuken. Daar moeten lampen niet in de weg hangen en is sfeerverlichting vaker lastig dan handig. Het is ideaal fellere verlichting boven het aanrecht en in de keukenkastjes aan te brengen. In een slaapkamer daarentegen is vaak wat meer flexibiliteit gewenst, dus is dimverlichting een uitstekende optie.

De lamp zelf is ook belangrijk

Naast de decoratie is de daadwerkelijke lamp ook enorm belangrijk. De vorm en grootte, het wattage en het verbruik en natuurlijk de kleur van de verlichting zijn allemaal zaken waar je over na moet denken. In sommige gevallen zijn bepaalde factoren minder van belang, bijvoorbeeld de vorm als je toch een lampenkap gebruikt. Maar over het algemeen kun je het uiterlijk van de lamp zelf ook gebruiken om een sfeer te creëren.

Focus de aandacht met spotlights

Sommige objecten in je huis verdienen wellicht extra aandacht. Heb je bijvoorbeeld een prachtig schilderij of ander kunstwerk? Dan wil je die ook ’s avonds goed kunnen zien. Of misschien heb je een fantastische boekenkast van een aantal meter breed. Ook deze kun je met goed geplaatste spots prachtig verlichten en aanwezig maken in je huis.

Pin It on Pinterest