Huizer plein

Hoe bespaar je geld met én op je isolatie?

Geplaatst op

Een oudere woning warm houden kan soms een uitdaging zijn. Huizen die voor 1940 gebouwd zijn, hadden zelden een goede isolatie. Iets minder oude huizen maakten waarschijnlijk gebruik van organisch isolatiemateriaal, zoals katoen en wol, om de warmte binnen te houden en de kou buiten. Door de jaren heen zijn de materialen versleten waardoor ze hun werking deels verliezen. Gelukkig zijn er in de afgelopen jaren nieuwe isolatiematerialen ontwikkeld, zoals isolatieparels, waardoor je een stuk meer kunt besparen. In deze blog geven we een aantal tips hoe je deze besparingen kunt realiseren.

Bepaal de isolatiebehoefte

De eerste stap is een kijkje nemen op de plek waar oude isolatie zou moeten zijn. Denk aan de zolder en bepaalde spouwmuren. Bepaal op basis van wat je tegenkomt waar er behoefte aan is. Als je kunt concluderen dat je huis al goed geïsoleerd is, ligt het wellicht aan andere delen van het huis, zoals de ramen.

Zoek beschadigde of versleten isolatie

Vroeger werden allerlei verschillende materialen gebruikt om muren mee te isoleren. Vaak waren het organische materialen. De combinatie van vocht, vuil en temperatuurverschillen hebben ervoor gezorgd dat je rottend isolatiemateriaal vindt. In het ergste geval kom je zelfs asbest tegen. Mocht je dit tegenkomen moet er een ander plan van aanpak opgesteld worden.

Selecteer het juiste isolatiemateriaal

Er zijn diverse isolatiematerialen beschikbaar tegenwoordig. Een voorbeeld hiervan is de isolatieparel (of isolatiekorrel). Deze speciale parels zijn leverbaar in verschillende vormen en worden gestort in de te isoleren ruimtes. De meest moderne isolatieparels zijn volledig biologisch afbreekbaar, hebben een hoge isolatiegraad en werken al brandwerend.

Weet hoeveel je nodig hebt

In het ideale geval installeer je precies genoeg isolatiemateriaal om het maximale voordeel uit je investering te kunnen halen. Daarom is het goed om te bepalen hoeveel je precies nodig hebt. Let daarom goed op de isolatiegraad van de verschillende materialen en laat verschillende rekenmodellen maken, afhankelijk van het gebruikte materiaal.

Plan vooruit voor vocht

Zorg altijd dat je ventilatie in gedachten houdt. Na verloop van tijd kan er namelijk vocht komen in de wanden. Als dit niet afgevoerd wordt door een goede ventilatie heeft dit negatieve gevolgen voor het isolatiemateriaal en kan het schimmel veroorzaken in je muren. Denk daarom terug aan bijvoorbeeld de isolatieparels, waar altijd ruimte tussen de parels zit voor een goede ventilatie.

Overweeg groene alternatieven

Naast de isolatiebehoefte is er tegenwoordig een grotere nadruk op het gebruiken van milieuvriendelijke materialen. Als je rekening mee wil houden is het goed om te kijken of er gebruik is gemaakt van recyclede materialen, of de materialen biologisch afbreekbaar zijn en wat het productieproces of verwerkingsproces van gebruikte materialen is.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek de kunst van woondesign! Van minimalistisch tot eclectisch, woondesign omvat een scala aan stijlen en technieken om jouw huis om te toveren tot een persoonlijke oase. Leer hoe je kleuren, texturen en meubels kunt combineren om een harmonieus en stijlvol interieur te creëren dat jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Laat je inspireren door de nieuwste trends en ontdek hoe je jouw huis kunt transformeren tot een plek van comfort en schoonheid.

Contactgegevens

Via info @ huizerplein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden