Op vakantie gaan met een caravan is onder veel Nederlanders nog altijd een vast onderdeel van het jaar. Voor fans van een dergelijke vakantie gaat er niets boven een eigen huisje op wielen meenemen naar diverse plaatsen in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje om daar lekker vakantie te vieren, jaar op jaar. Caravans gaan dan ook tientallen jaren mee, maar net als een normaal huis is een caravan na jaren gebruik toe aan renovaties. Met een beetje handigheid en de tips in deze blog is het prima mogelijk om zelf je caravan te renoveren zodat deze weer meerdere jaren tegenaan kan!

Begin met de verouderde kastjes

Veel van de oudere caravans zien er vrijwel hetzelfde uit. De kasten en deuren zijn van hetzelfde hout of plastic waar houtkleurige patronen overheen geplakt zijn. Naast het feit dat dit over het algemeen een redelijk oubollige uitstraling heeft, ziet de hele caravan er daardoor hetzelfde uit. Na diverse jaren van gebruik is dit duidelijk zichtbaar aan het hout. De lak is doffer geworden en het gehele interieur is de glans verloren. Het beste wat je dan kunt doen is de deuren en kastjes allemaal losschroeven en deze voorzien van een likje verf. Kies vooral voor lichte kleuren om een gevoel van ruimtelijkheid te creëren. Dit is prettig in een vaak niet al te grote ruimte.

Een fris behang op de binnenwanden

De meeste caravans worden zodanig ingericht met kastjes en andere zaken dat er weinig ‘vrije muur’ zichtbaar is. Het beetje muur dat niet een duidelijk onderdeel is van een kastje of een ander meubel wordt daarnaast vaak basic gehouden, net als de buitenkant van een caravan. Als je die ‘kale’ stukken behangt met een fris nieuw behang kun je al gemakkelijk een nieuwe uitstraling creëren. Let wel op dat je te maken zal hebben met onregelmatige stukken en hoeken, dus enige handigheid in behang knippen is wel vereist.

Verouderde meubels herstellen of vervangen

Als je tien jaar lang op dezelfde stoelen zit in je caravan of op hetzelfde matras slaapt is dit waarschijnlijk goed te merken. Naast het feit dat het de uistraling beïnvloedt, doet het voor het comfort ook geen wonderen. Beperk jezelf daarom niet tot het opfleuren van de meubels met bijvoorbeeld een nieuwe hoes. Een caravan matras kun je bijvoorbeeld zo laten vervangen door specialisten.

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden om een caravan verder te renoveren, maar met deze drie aanpassingen zorg je in ieder geval dat het grootste deel van de caravan weer als nieuw ziet en voelt!

Pin It on Pinterest