Zelfs een kleine daklek kan je huis beschadigen. Als de lek niet tijdig wordt opgelost, kan dit leiden tot erge schimmelvorming en is potentieel gevaarlijk voor je gezondheid. Daarom is het verstandig de lek te lokaliseren en deze zo snel mogelijk te repareren. Volg deze vier stappen om je lek snel te vinden en te (laten) repareren.

1.      Zoek naar de eerste tekenen van een daklek

Een daklek is vaak al te herkennen, voordat er daadwerkelijk water naar beneden komt. Het hebben van gele vlekken op het plafond of op de muren zijn meestal de eerste tekenen van een daklek. Verder moet je alert zijn bij het constateren van de volgende punten:

  • Het ruiken van muffe geuren in bepaalde kamers
  • Vlekken op uw buitenmuren
  • Grote vlekken op uw binnenmuren
  • Klamme en vochtige kamers

Ondanks dat deze punten aangeven dat je waarschijnlijk last hebt van een dak- of dakgootlekkage, weet je nog niet precies waar de echte lek zicht bevindt. Hier dien je nog wat meer ‘onderzoek’ voor te doen.

2.      Controleer je zolder

De volgende stap voor het vinden van de daklek is door de vliering op te gaan en hier op zoek te gaan naar watervlekken, schimmel of zwarte vlekken langs de dakspanten. Als je in een huis woont zonder vliering, maar een bovenetage hebt controleer dan eerst het dak zelf op tekenen van schade. Mocht je je niet comfortabel genoeg voelen om het dak op te gaan. Laat de professionele dakdekkers van Dakgroep Zuid de lekkage dan opsporen en oplossen.

3.      Laat het regenen

Als je de daklek na de inspectie op zolder of op het dak niet kan vinden, dan kan je drie dingen doen. 1. Wachten tot het gaat regenen, 2. Een professional inschakelen of 3. Het laten regenen, door het dak nat te maken met de tuinslang. Schakel iemand in om binnen bij de vochtplek te blijven staan waar je de lekkage had ontdekt en maak bijvoorbeeld je shingles 1 voor 1 nat. Laat je hulp ‘alarm’ slaan wanneer hij of zij het ziet lekken. Handig is om het dak op te delen in secties en per sectie een aantal minuten te blijven staan, zodat de locatie van de lek makkelijker vindbaar is.

4.      Repareer het dak

Heb je de oorzaak van de lek gevonden? Verwijder dan de oude shingles en vervang deze voor nieuwe. Met genoeg kennis over het dakdekken kan je zelf aan de slag. Heb je geen ervaring met het bedekken van een dak? Laat deze stap dan over aan een professionele dakdekker.

Pin It on Pinterest