Hoge plafonds en geluidsreflecterende oppervlakken, zoals glas, steen, tegels en hardhout, kunnen vaak ongewenste echo’s in je huis veroorzaken. In dit blog behandelen we enkele manieren om de echo in je woning te verminderen.

Bedek de vloer 

Tapijten en tapijten doen meer dan alleen een zachte vulling voor je voeten. Ze dempen ook de geluidsreflectie in een kamer door het absorberen van echo’s en dempende geluiden. In kamers met hardhout, tegels of een ander soort harde vloerbedekking, legt je vloerkleden die ook een aanvulling vormen op je interieur. Daarnaast kun je ook kamerbreed tapijt toevoegen. Het is “permanent” en duurder in vergelijking met tapijten, maar het zal zeker de echo verminderen, terwijl het comfort in de volledige ruimte wordt geboden.

Bedek de muren en ramen 

Wand- en vensterbedekkingen verminderen de hoeveelheid geluid dat door ruiten en harde wandvlakken wordt gereflecteerd. Zware, gevoerde raamgordijnen en gordijnen die zich tot aan de vloer uitstrekken, helpen het geluid te dempen, waardoor echo en omgevingsgeluid van binnen en buiten het huis wordt verminderd. Schilderijen, wandtapijten en decoratieve wandkleden kunnen ook geluid absorberen om echo te verminderen. Houd er rekening mee dat ingelijste foto’s en kunstwerken die achter glas zijn ingesloten, een weerspiegeling zijn van geluid dat veel weg heeft van ruiten.

Kamers vullen met meubels 

Kamers gevuld met pluche meubels en accessoires helpen de echo te verminderen. Zitbanken en relaxfauteuils absorberen bijvoorbeeld geluidsreflectie. Stoffen bekleding absorbeert geluid meestal beter dan vinyl of leer. Zelfs items zoals boekenplanken gevuld met boeken en decoratieve items kunnen de echo verminderen. In wezen geldt: hoe meer objecten er in een ruimte zijn, hoe minder geluid er om de ruimte heen weerkaatst.

Handige tips

Gebruik zachte accessoires zoals decoratieve werpkussens of dekens om je meubels aan te vullen, smaak toe te voegen aan de inrichting van de kamer en de echo’s van de kamer te verminderen.

Omdat badkamers en keukens veel harde, reflecterende oppervlakken hebben, zoals tegels, kan echo worden verminderd door strategisch hangende pluche decoratieve items in de kamer, zoals badhanddoeken of tafelkleden en pluizige theedoeken.

Akoestisch plafond installeren 

Hoewel niet voor alle toepassingen en inrichtingsoverwegingen praktisch, kan een akoestisch plafond nuttig zijn wanneer echo een probleem is. Bijvoorbeeld in ruimtes met hoge plafonds. Deze wandmontagepanelen, vaak gemaakt van schuim of stof en ontworpen om geluid te absorberen, worden vaak gebruikt in professionele audio-instellingen zoals opname- of uitzendstudio’s. De akoestische panelen worden vaak gebruikt in professionele geluidsopnamen of uitzendingsstudio’s.

Pin It on Pinterest