Hoe verf je een fiets?

(Woon- werkspecial)

Je hebt je fiets al een lange tijd en de mooie donker groene kleur die de fiets had toen je hem kocht is meer op zwart gaan lijken. Dit wil je niet natuurlijk. Je wilt een fiets die glanst. Daarom gaan we je in deze blog uitleggen hoe jij zelf je fiets weer een nieuw kleurrijk leven kan inblazen.

Haal de fiets uit elkaar

Haal je fiets uit elkaar totdat je alleen nog het frame over hebt. Schroef beiden wielen, het stuur, de ketting, de remmen en de voorvork eraf. Zorg ervoor dat je de schroeven hiervan in een plastic zakje doet zodat het allemaal netjes bij elkaar blijft en je geen schroeven kwijt raakt.

Verwijder labels van het frame

Maak voordat je denkt aan verven eerst het frame vrij van labels. Als dit niet lukt met je handen dan kun je altijd nog een föhn gebruiken om het label op te warmen. Als het label opgewarmd is zul je merken dat hij nu wel makkelijk met de handen te verwijderen is. Als je nog steeds moeite hebt met het label verwijderen, dan kun je altijd nog een mesje pakken om de hoeken van het label omhoog te wippen, daarna kun je het label met je vingers grijpen en eraf halen.

Reinig het frame

Als er nog lijm-residu op het frame te vinden is moet dit er eerst afgepoetst worden. Pak hiervoor een doekje en een remreiniger en wrijf de lijm van het frame af.

Schuur het frame

Nu is het tijd om het frame te schuren met een schuursponsje. Dit doe je zodat de verf beter blijft kleven. Als de oude verf een dik was, dan raden wij aan om een ruige schuurspons te nemen om een groot deel van deze verf gewoon helemaal van het frame te verwijderen. Als het frame mat is, gebruik dan een fijne schuurspons.

Poets nu het frame weer schoon

Poets het frame weer schoon met een doekje die gedompeld is in een beetje zeepsop. Zo gaat het vuil er gemakkelijk af.

(Plak de delen van het frame af die je niet wilt verven)

Dit is een optionele stap om te nemen. Als je de fiets niet helemaal wilt verven of misschien wil je bepaalde delen een andere kleur geven, plak hem dan op dit gebied af met tape. Er zijn een aantal delen van de fiets die wij afraden om te verven:

  • De remgrepen
  • Schroefgaten waar je later weer de schroeven in moet draaien

Hang het frame op

Veel mensen denken dat  je een fiets ook kan verven als je het frame gewoon op de grond legt met wat kranten eronder. Dit raden wij echter sterk af. Neem de moeite om het frame ergens op te hangen en je zult zien dat het resultaat veel mooier is.

Gebruik een hoge kwaliteit verf

Je wilt bij deze stap niet het goedkope alternatief nemen. Schaf een goede verf aan. Wij raden in dit geval een sikkens verf aan. Kies hiervoor metaalverf en wij garanderen dat je goed zit. Breng vervolgens met een dikke kwast de verf aan op het frame.

Wacht 24 uur, en voilà

Geduld is een schone zaak. Laat het frame nog minimaal 24 uur hangen voordat je hem van je hangplek afhaalt. Als 24 uur zijn verstreken kan je het frame pakken en de fiets vervolgens weer in elkaar schroeven. Voilà je fiets heeft weer een mooie nieuwe gloed waar je nu weer een aantal jaar mee vooruit kan.

Pin It on Pinterest