Geplaatst op
Amsterdam is een zeer grote, interessante maar ook rete populaire stad om in te wonen. Er heerst ontzettend veel concurrentie op de huizenmarkt: bijna moordend. Het effect hiervan is dat mensen snel te veel betalen voor wat ze daadwerkelijk krijgen. Door de lange zoektocht zeg ook jij misschien wel veel te snel ja tegen een woning. Maar wat nou als er asbest in de woning zit, moet je het dan wel doen?
De gevaren van asbest
Asbest is een natuurproduct dat we veel gebruikten om daken van te maken maar ook schoorsteen pijpen en rioolbuizen werden hier van gemaakt. Asbest is namelijk brandbestendig en zeer sterk. Ook werkt het zeer isolerend. Mensen wisten niet beter en zagen alleen de positieve eigenschappen. Helaas zit er aan asbest een zeer donkere kant, waar niemand wat te maken wil hebben. Als je asbest namelijk gaat bewerken, openbreken of zagen, komen er minuscule deeltjes vrij die heel makkelijk in de luchtwegen terecht komen. Hier nesten ze zich vast en veroorzaken nare ziektes. Zo kun je hier gemakkelijk longkanker van krijgen of mesothelioom. Mesothelioom is een vorm van kanker die je krijgt van asbest, een kwaadaardige tumor. Gemiddeld leven mensen met een mesothelioom zo’n 13 tot 15 maanden. Het is vrijwel niet te genezen.
De kosten van het verwijderen van asbest
Asbest is pas in 1993 verboden en omdat Amsterdam zo’n oude stad is en asbestdaken zeer populair waren, is er een grote kans dat je een woning bezoekt met asbest. Je kunt maar beter asbest verwijderen in Amsterdam. Voor je het weet krijg je enge ziektes, zelfs als je gewoon lekker je ding aan het doen bent. Maar hoeveel kost het weghalen van asbest? Je betaalt eerst voor de inspectie om te bepalen hoeveel asbest je in de woning hebt. Vervolgens berekenen de meesten de prijs per vierkante meter. Hoe meer asbest je hebt, hoe meer je kwijt bent. Gemiddeld ben je tussen de €600 en €1.100 kwijt aan het laten verwijderen van asbest. Deze kosten krijg jij dus op je bordje wanneer je een huis koopt met asbest waar de vorige eigenaar “niets van wist” of er gewoon niks aan had gedaan. Als je kunt aantonen dat de vorige eigenaar hier van wist en dit heeft verzwegen, kun je hem aansprakelijk stellen. Als dit niet het geval is, zit jij met de gebakken peren. Wees dus zeer op je hoede bij het kopen van een woning in Amsterdam op asbest.