Een interieur renoveren kan, afhankelijk van hoe je het aanpakt, aardig in de kosten lopen. Zoals met alle verbouwingen en renovaties kun je een hoop geld besparen door bepaalde werkzaamheden zelf te doen. Dit kunnen eenvoudige dingen zijn als zelf verven of meubels niet laten bezorgen en monteren. Een simpel laminaat leggen is voor veel menen ook nog goed te doen. In dit blog kijken we naar de aanleg van een gietvloer. In hoeverre is dit mogelijk of verstandig en waar moet je op letten?

De aankoop van een doe-het-zelf gietvloer

Het begint uiteraard bij de aankoop van een gietvloer. Bij sommige winkels is het niet mogelijk om een gietvloer te bestellen om deze vervolgens aan te laten leggen. De kwaliteit van de gelegde vloer is dan vaak een voordeel van dergelijke winkels, al komt dat wel met een prijskaartje. Er zijn gelukkig ook winkels waar je een gietvloer kan kopen die zelf kan aanleggen. Het vloermateriaal wordt dan geleverd met de bijbehorende gereedschappen om het project tot een goed einde te brengen.

Aanlegadvies van een gietvloer

Op het moment dat alle materialen binnen zijn, is nog altijd de vraag of het een  relatief eenvoudig project is. In het kort is de aanleg van een gietvloer op te delen in 6 stappen. Deze stappen zijn als volgt:

  • Voorbereiding van de ondergrond – Zoals met de meeste vloeren moet de ondergrond vrij zijn van lijmresten, vuil en andere oneffenheden. Een vlakke vloer verbeterd het resultaat aanzienlijk.
  • De hechtlaag – De tweede stap is het aanbrengen van een hechtlaag. Het is goed om vooraf advies in te winnen over welke hechtlaag precies goed is en de juiste techniek voor het aanbrengen van deze laag.
  • De schraplaag – Daarna volgt het aanbrengen van de schraplaag. Deze beide lagen zijn ter versteviging en bevordering van de kwaliteit van de vloer. In principe is deze stap niet zeer complex, al moet je wel rekening houden met de ideale dikte van de vloer
  • De vloercomponenten mengen – Bijna alle gietvloeren bestaan uit een basis en een verharder. Deze twee delen moet je mengen totdat een egaal mengsel ontstaat.
  • De vloer aanbrengen – Tijdens het aanbrengen moet je de vloer egaal houden, niet te dik en vrij van luchtbelletjes. Hoewel iedere afzonderlijke taak niet bijzonder lastig is, is het wel belangrijk dat dit goed gedaan wordt. De kwaliteit van het eindresultaat kan hier sterk door beïnvloed worden.
  • De afwerking – Om de vloer netjes af te werken en te beschermen tegen vuil en slijtage moet er nog een toplaag op geplaatst worden. Over het algemeen worden hierbij duidelijke instructies geleverd en voorwaarden waar de omgeving aan moet voldoen (zoals een maximale luchtvochtigheid).

Het is dus zeker mogelijk om zelf een gietvloer aan te leggen, indien je vooraf goed voorbereid en ingelezen bent. Uiteindelijk moet je altijd zelf de afweging maken tussen de geldbesparing en een mogelijk kwaliteitsverschil van de afwerking.

Pin It on Pinterest