Je hebt een nieuwbouwhuis laten bouwen, maar je zit nog te twijfelen over het materiaal dak dat je gaat gebruiken. Als je hier niet uitkomt, zijn wij hier om je te helpen. Tegenwoordig zijn er namelijk best veel opties voor wat er boven je hoofd kan hangen. In deze blog gaan we het hebben over de verschillende keuzes en wat de voor- en nadelen van elke optie zijn.

Energie tegels

Geavanceerde energietegels passen zo tussen je normale dakpannen en genereren tot 1 kilowatt per 10 m² per uur. Met deze energietegels gaat je energierekening dus omlaag, maar ze kosten ook meer dan normale zonnepanelen. Voor degene die zonnepanelen op zijn dak niet mooi vindt en toch energie wil opwekken, is dit wel een goeie optie, je ziet het namelijk bijna niet.

Metalen dak

Een metalen dak heeft verticale panelen en is heel duurzaam, hij heeft een levensduur van ongeveer 60 jaar. Dit soort dak is goed in regio’s met hevig weer, zeker in windstormen houdt een metalen dak het goed vol. Het heeft een licht gewicht en kan geïnstalleerd worden over een bestaand dak heen. Metaal kan alleen wel heel lawaaierig zijn tijdens hevige regenbuien en kan deuken oplopen door ernstige hagel. De gemiddelde kosten voor een metalen dak bedraagt zo’n €15-30 per m².

Leien dak

Een leien dak is één van de populairste daken op de markt, deze zie je ook bij de meeste huizen. Dat komt vooral door de uitstraling en de duurzaamheid van deze daken. Je hebt normale leien daken die heel concurrerend zijn in prijs en je hebt natuurleien daken die iets duurder zijn, maar wel zo’n 100 jaar mee gaan en die minder mos aan trekken.

Groenen daken

Op een groen dak leven planten. Deze planten verbeteren de luchtkwaliteit, verminderen water wat van het dak loopt en zijn goed in het isoleren van de binnenkant van het huis. Deze groene daken hebben wel een specifieke set-up nodig: een dampscherm, thermische isolatie en een bodem van compost en planten. De geschatte levensduur van zo’n dak is 40 jaar.

Conclusie

Er zijn verschillende daken waaruit je kunt kiezen en ze hebben allemaal zo hun goede en slechte eigenschappen:

  • Energietegels vangen energie op, ze zijn echter vrij prijzig. Het is een goede vervanger voor mensen die de look van zonnepanelen niet mooi vinden, maar toch hun energierekening naar beneden willen halen.
  • Een metalen dak is goed voor gebieden met hevige weersomstandigheden, in Nederland zal dit niet zo snel van toepassing zijn. Wel is dit dak ook duurzaam en aan de goedkope kant.
  • Het leien dak is misschien wel de populairste op de dakenmarkt. Deze soort is concurrerend in prijs, maar hij kent ook de ‘natuurleien’ versie die is wat duurder maar heel duurzaam en trekt minder mos aantrekt dan het normale leien dak.
  • Een groen dak is echt van deze tijd. Dit is een dak met planten erop. Het ziet er fris uit, maar kost ook meer tijd om voor te bereiden dan een ander dak. De geschatte levensduur is goed.

Voor meer informatie over verschillende dakenopties sturen wij je door naar de dakdekker Haarlem.

 

Pin It on Pinterest