Geplaatst op
Een van de meest voorkomende en vervelendste tegenvallers in een huishouden: een verstopte waterleiding. Dit komt zowel voor bij je wastafel, douche en toilet. Een verstopte waterleiding komt helaas vaak plotseling. Toch kun je een verstopte waterleiding in sommige gevallen aan zien komen doordat het water lichtelijk vertraagd wegspoelt. We raden dan ook aan om regelmatig de snelheid waarmee het water het putje inloopt te controleren. Wil je jouw riool ontstoppen in Amsterdam?
In sommige gevallen is het mogelijk om zelf een verstopte waterleiding op te lossen, waardoor je geen loodgieter nodig hebt en je direct weer toegang hebt tot water. In dit blog lees je enkele waardevolle tips om zelf je riool te ontstoppen.
Rubberen gootsteenontstopper
Een rubberen ontstopper, ook wel plopper genoemd, is een zeer eenvoudige tool om een waterleiding te ontstoppen. De werking van een gootsteenontstopper is zeer eenvoudig. Door het rubberen uiteinde op de het afvoerpunt te plaatsen, sluit je de waterleiding als het ware tijdelijk af. De lucht in het rubberen uiteinde kan hierdoor namelijk nog slechts één kant op, namelijk: de waterleiding in. Duw met de stok tegen het rubberen uiteinde om de lucht door de riolering te persen. Etens- of vetresten kunnen hierdoor net dat ene zetje krijgen die nodig is om los te komen en het water weer eenvoudig te laten stromen.
Maak het waterslot schoon
Het waterslot, ook wel sifon genoemd, is een onderbreking in de waterleiding, waardoor er door middel van het drukverschil, geen water omhoog kan komen. Het waterslot is dan ook een plek waar grove vuilresten vaak blijven liggen, waardoor het water niet meer snel genoeg of überhaupt niet meer wegspoelt. Daarnaast zorgt het ook vaak voor een onaangename geur in de douche of keuken. Het waterslot open je zeer eenvoudig door de draaidop eraf te draaien. We raden hierbij wel aan om een emmer onder het waterslot te plaatsen om ervoor te zorgen dat er geen etensresten of ander vuil op de grond valt.