Huizer plein

Moet ik mijn huis eerst verkopen voordat ik een nieuwe koop?

Geplaatst op

Verhuizen is een grote en intensieve belevenis. Wanneer je een poging wilt doen om een nieuwe woning te bemachtigen komt de vraag of je eerst je oude huis moet verkopen? We gaan hier dieper op in deze blog wat verstandig is om te doen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Met de beste tips van aankoopmakelaar Deventer ben je straks helemaal op de hoogte van de beste koop- en verkoopstrategie.

Eerst je huis verkopen

De keuze om eerst je huis te verkopen kan veel voordelen opleveren. Je kunt dan namelijk met meer financiële rust een nieuw huis zoeken. In dit geval kun je ook een goede prijs vragen voor je huidige woning omdat je in dit geval niet onder tijdsdruk staat. Wanneer het huis is verkocht krijg je ook een beter inzicht hoeveel je kunt spenderen aan je nieuwe droomhuis. Lukt het om je huis te verkopen met winst? Dat noemen we overwaarde. Dit is mooi meegenomen en bied je extra budget. Wanneer je kiest voor deze strategie let er dan wel op dat je een duidelijk overdrachtsmoment afspreekt. Je wilt natuurlijk genoeg tijd overhouden om een nieuwe woning te zoeken.

Eerst een huis kopen

Zie je jouw droomhuis te koop staan en kun je deze echt niet voorbij laten gaan? Dat is het soms zaak om snel te handelen. Het is aangeraden om goed na te denken over het financiële aspect. In deze situatie weet je namelijk nog niet voor welk bedrag je de huidige woning gaat verkopen. Kun je tijdelijk dubbele maandlasten dragen? Wanneer je besluit eerst te kopen dan moet je uiteraard aan kunnen tonen dat je de nieuwe woning kunt betalen. Hoe doe je dat? Je moet aan de bank kunnen aantonen dat je tijdelijk een tweede hypotheek kunt betalen. In dit geval moet je kunnen aantonen dat je dubbele maandlasten kunt betalen voor een onbepaalde termijn. Mocht je beschikken over genoeg financiële middelen dan heb je uiteraard meer kans en ruimte om deze dubbele maandlasten te dragen.

Wat is het veiligst?

Na bovenstaande punten te hebben besproken lijkt het eerst verkopen de veiligste route. Maar dit is niet in alle situaties het geval. De redenen om eerst te verkopen en dan te kopen of andersom zijn voornamelijk afhankelijk van de lokale woningmarkt. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een woning dat ligt in een regio waar de vraag hoog is? Dan is het vaak verstandig om eerst te kopen omdat het kooptraject een stuk moeilijker is. Maar mocht je achteraf wonen waar de vraag niet hoog is dan is het aan te raden om eerst je eigen woning te verkopen. De kans dat je woning lang te koop staat is groot en je wilt uiteraard een zo kort mogelijke periode met dubbele lasten. Mocht de woningmarkt in het algemeen wat minder actief zijn, dan is het aan te raden om de meest veiligste route te kiezen. Dat is simpelweg je huidige woning eerst verkopen en dan pas een nieuwe woning kopen. Doe dit altijd in overleg met je verkoopmakelaar en laat je hierin adviseren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek de kunst van woondesign! Van minimalistisch tot eclectisch, woondesign omvat een scala aan stijlen en technieken om jouw huis om te toveren tot een persoonlijke oase. Leer hoe je kleuren, texturen en meubels kunt combineren om een harmonieus en stijlvol interieur te creëren dat jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Laat je inspireren door de nieuwste trends en ontdek hoe je jouw huis kunt transformeren tot een plek van comfort en schoonheid.

Contactgegevens

Via info @ huizerplein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden