Voor veel mensen is het ontkalken van een koffiezetapparaat tegenwoordig een dagelijkse bezigheid. Daarnaast lijkt het of wasmachines, drogers en vaatwassers sneller te slijten dan ooit. Hoe kan dit?  En nog veel belangrijker: is er iets wat je eraan kunt doen? Het antwoord op deze tweede vraag is: jazeker en het begint met het identificeren van het probleem. In veel gevallen komt de slijtage aan dergelijke producten door te hard water. Dat is een andere benaming voor een relatief hoge hoeveelheid kalk in het water. In deze blog kijken we naar hoe dit precies zorgt voor slijtage en wat je eraan kunt doen.

Hoe hard water je apparaten laat slijten

Als we het over de ‘hardheid’ van water hebben, spreken we over de hoeveelheid kalk en magnesium die aanwezig is in het water. Kalk (ook wel calcium genoemd) en magnesium zijn goed voor sterke botten en dus je gezondheid. Voor huishoudelijke apparaten zijn deze twee stoffen echter boosdoeners. Die mineralen maken namelijk het water ‘harder’ en zorgen voor kalkvorming in de leidingen van je huis en je apparaten. Door deze kalkvorming raken de leidingen  verstopt en ontstaat er slijtage aan bepaalde onderdelen waar het water veelvuldig langskomt. Na verloop van tijd zullen deze onderdelen dan ook breken. Onderzoeken van de Water Quality Association wijzen uit dat de verwachte levensduur van huishoudelijke apparaten drie tot vier jaar langer is dan de daadwerkelijke levensduur, bij het gebruik van relatief hard water. Hier ging men uit van ‘normaal’ gebruik in een typisch huishouden.

Oplossing voor hard water

Gelukkig is er iets te doen aan hard water. Je kunt namelijk een Amfa4000 waterontharder aansluiten op je leidingen. Dit is een klein apparaat dat om de leidingen moet zetten. Door middel van een sterk magnetisch veld wordt voorkomen dat kalkkristallen vormen in de leidingen. Deze kalk bereikt dan dus ook de apparaten niet meer. Daardoor zijn zaken als een wasmachine ontkalken verleden tijd en verleng je de levensduur aanzienlijk! Een ander voordeel van zachter water is dat de apparaten een stuk efficiënter worden. Zo heb je minder water en energie nodig om bijvoorbeeld de was te doen. Dit scheelt uiteindelijk ook weer in de kosten voor gas, water en licht!

Pin It on Pinterest