Het verwarmen van onze woningen met centrale verwarming op gas gaat gepaard met een stevig prijskaartje. Gemiddeld 60% van de energierekening wordt besteed aan ruimteverwarming en nog eens 15% aan warm water. Met zo’n grote som geld die nodig is om de woningen te verwarmen, is het vinden van het best mogelijke alternatief voor centrale verwarming op gas van het grootste belang om de maandelijkse uitgaven tot een minimum te beperken. We hopen je leven wat makkelijker te maken door onze top 4 alternatieven voor gasverwarming in huis op te sommen.

1: Infraroodverwarmingspanelen

Wij beschouwen infraroodverwarmingspanelen als een goed alternatief voor gasketels. In tegenstelling tot convectieverwarmingssystemen die de lucht verwarmen, geven deze panelen infrarood energie af, die wordt geabsorbeerd in vaste objecten. Deze geabsorbeerde energie zorgt ervoor dat de moleculen gaan trillen, waardoor het object, de persoon of de ruimte wordt verwarmd.Infraroodverwarmingspanelen blijken een zeer effectieve manier van verwarmen te zijn – opmerkelijk genoeg zelfs meer dan veel traditionele verwarmingssystemen.

2: Thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen zijn het overwegen waard als alternatief voor een gasketel. Deze milieuvriendelijke systemen absorberen de warmte van de zon in zonnecollectoren, die op je dak worden gemonteerd. De verwarmde vloeistof wordt vervolgens overgebracht naar je warmwatertank, waar het klaar is voor gebruik.

Zonnecollectoren zijn helaas niet voldoende om aan de verwarmingseisen van een typisch huis te voldoen, en worden daarom vaak gebruikt in combinatie met infraroodverwarmingspanelen of warmtepompen. Zoals bij alle hernieuwbare energietechnologieën kunt je hoge kosten vooraf verwachten, maar het rendement is aanzienlijk.

3: Biomassa-ketels en -kachels

Huishoudelijke houtverwarmingssystemen (biomassasystemen) verbranden houtblokken of houtsnippers en pellets. Biomassa-brandstoffen kunnen ook dierlijk, voedsel- en industrieel afval omvatten. Een kachel wordt gebruikt om een enkele ruimte te verwarmen, terwijl een biomassa-ketel meer een direct alternatief is voor een gasketel, die je hele huis en warm water verwarmt.

Het slechte nieuws is dat biomassaketels en -kachels regelmatig moeten worden gereinigd om as te verwijderen (sommige hebben een zelfreinigend systeem). Houtkachels en ketelhouders moeten ervoor zorgen dat de schoorsteen en rookkanalen elk jaar vakkundig worden schoongeveegd.

We raden daarom aan om te kijken naar biomassa-ketels, die dezelfde brandstof kunnen gebruiken om je huis gelijkmatig te verwarmen via een centraal verwarmingssysteem en je water te verwarmen. Hoewel in eerste instantie prijzig, zijn biomassaketels uitstekende alternatieven voor gasketels. Ze bieden een rendement dat de initiële kosten meer dan rechtvaardigt.

4: Warmtepompen

Een warmtepomp is een apparaat dat een kleine hoeveelheid elektriciteit gebruikt om de natuurlijke warmte uit een koude ruimte op te nemen en in een warmere ruimte af te geven. Het doet dit door gebruik te maken van dezelfde methode van warmteoverdracht als een koelkast, maar dan in omgekeerde richting. Bovendien kunnen omkeerbare warmtepompen zorgen voor verwarming in de winter en koeling in de zomer.

Warmtepompen zijn uiterst efficiënt en kunnen met dezelfde hoeveelheid elektriciteit 3 of 4 keer meer warmte produceren dan conventionele elektrische kachels. Ze zijn ook uiterst betrouwbaar en werken het hele jaar door, waardoor ze een uitstekende optie zijn voor woningen. Hoewel de initiële kosten van de installatie hoog zijn, zijn ze in combinatie met de RHI-betalingen en de besparing op de energierekening zeer zinvol in vergelijking met gasketels en andere verwarmingssystemen.

Bovendien maken warmtepompen gebruik van een schone en duurzame energiebron. Deze natuurlijke warmte wordt, in tegenstelling tot de meeste andere brandstoffen, voortdurend aangevuld door de zon. Bovendien produceren warmtepompen geen broeikasgassen omdat er geen verbranding aan te pas komt.

Pin It on Pinterest