Geplaatst op
Als je overweegt om een beschadigde auto te kopen, kun je vragen hebben over de verschillende crashschadecategorieën en de mogelijke risico’s van de aankoop van een afgeschreven voertuig. Autoverzekeraars volgen strikte richtlijnen bij het beoordelen van de schade aan een auto. Het is belangrijk om te begrijpen hoe het zit. Lees deze blog om te weten te komen wat een schadeauto is, welke categorieën beschikbaar zijn om te kopen en wat de voor- en nadelen zijn van de aankoop van een beschadigde auto. Zo kun je lekker besparen
Schadeauto kopen verstandig voor je woonbudget?
Wanneer een voertuig door een verzekeraar wordt afgeschreven, wordt er een categorie toegewezen op basis van het type en de ernst van de schade. Tot oktober 2017 waren deze vier categorieën A, B, C en D. Categorie C verwees eerder naar repareerbare auto’s waarvan de herstelkosten hoger zijn dan de waarde van vóór het ongeval, terwijl categorie D betrekking had op beschadigde auto’s waarvan de herstelkosten niet hoger zijn dan de waarde van vóór het ongeval.
We nemen de categorie even met je door:
- A: Categorie A verwijst naar auto’s die zo zwaar beschadigd zijn dat ze nooit meer op de weg kunnen verschijnen en zelfs de te bergen onderdelen moeten worden vernietigd.
- B: Categorie B betekent grote schade, wat betekent dat de auto niet opnieuw op de weg mag verschijnen, hoewel sommige onderdelen wel te redden zijn. Handig wanneer je bijvoorbeeld een koppelingsplaat nodig hebt voor een andere auto die nog wel te repareren is.
- S (voorheen C): Categorie S betekent dat de auto structurele schade heeft opgelopen, bijvoorbeeld een verdraaid of gebogen chassis. Omdat de schade meer is dan cosmetisch, moet de auto professioneel worden gerepareerd voordat hij veilig wordt geacht om te rijden.
- N (voorheen D): Categorie N auto’s hebben geen structurele schade opgelopen, dus moet het om cosmetische of elektrische schade gaan. De auto moet waarschijnlijk professioneel worden gerepareerd voordat hij veilig wordt geacht om te rijden, aangezien niet-structurele problemen kunnen bestaan uit remmen, stuurinrichting of veiligheidsvoorzieningen.
- Zowel categorie S- als N-auto’s kunnen na reparatie weer op de weg terugkomen, waarbij sommige verzekeraars ervoor kiezen de auto door te verkopen voor berging, terwijl andere de auto kunnen verkopen aan de oorspronkelijke eigenaar of aan een derde partij.
Als je een woon- of leefbudget hebt, dan is het beter mogelijk om daar binnen te blijven als je gaat voor een schadeauto waar je niet veel aan hoeft te verspijkeren!
Altijd een goed idee een beschadigde auto kopen?
De belangrijkste aantrekkingskracht van het kopen van een gerepareerde Categorie S of N auto is dat het aanzienlijk minder kan kosten om te kopen dan de aankoop van het equivalente gloednieuwe model, hoewel bestuurders problemen kunnen ondervinden als het gaat om de verkeersgeschiktheid en de verzekering van eerdere ongevalschade. Als je de vaardigheden en kennis hebt om een beschadigd voertuig zelf te repareren, kun je een aanzienlijke hoeveelheid geld besparen ten opzichte van het kopen van een nieuwe auto, met inbegrip van de kosten om te repareren.
Afgeschreven auto’s zijn minder waard dan hun onbeschadigde tegenhangers en hoewel dit in de aankoopprijs tot uiting komt, is het belangrijk om rekening te houden met deze afschrijving als je overweegt om de auto door te verkopen.
Als ze goed worden gerepareerd, moeten auto’s van categorie S en N net zo veilig en legaal zijn als een nieuwe auto. Uiteindelijk moet je alleen een beschadigde auto kopen als je vertrouwen hebt in de veiligheid, zuinigheid en betrouwbaarheid van het voertuig.
Waar kan ik een beschadigde auto kopen?
Of je nu een schadeauto wilt kopen om te verkopen, te repareren of om onderdelen te strippen, het is essentieel dat je alleen koopt van een betrouwbare verkoper. Het is aan te raden om goed recensies te lezen over bepaalde verkopers. Op sites als Markplaats kun je ook zien hoelang iemand als actief is op de site. Als iemand 11 jaar lid is van de site en verder allerlei keurmerken heeft, dan is het een goede partij om wellicht zaken mee te doen. Altijd goed kijken naar de prijs. Is deze niet te laag? Vergelijk aanbiedingen om de marktconforme prijs te achterhalen. Zo weet je of de prijs voor een schadeauto niet te laag of te hoog is.
Hypotheek en autokoop
Mensen met een hoge hypotheek hebben doorgaans geen dikke beurs om ook een gloednieuwe auto te kopen. Er een leasen of een occasion kopen is vaak een alternatief. Nu is er dan de schadeauto die we aan dit rijtje kunnen toevoegen. Laat je altijd informeren door een expert op dit gebied en vraag altijd bij een garage een second opinion als het gaat om een schadeauto.
Blijf onze site volgen en lees de blogs die we je voorschotelen. Dan ben je altijd op de hoogte van de laatste trends op mobiliteits- en woongebied.