Huizer plein

Wat zijn de voordelen van aluminium?

Geplaatst op

Fysisch, chemisch en mechanisch gezien is aluminium een metaal dat vergelijkbaar is met staal, messing, koper, zink, lood of titanium. Het kan worden gesmolten, gegoten, gevormd en bewerkt op een vergelijkbare manier als deze metalen en geleidt elektrische stromen. In feite worden vaak dezelfde uitrusting en fabricagemethoden gebruikt als voor staal.

Lichtgewicht

Aluminium is een zeer licht metaal met een soortelijk gewicht van 2,7 g/cm3, ongeveer een derde van dat van staal. Dit drukt de fabricagekosten van aluminium. Ook het gebruik ervan in voertuigen vermindert het eigen gewicht en het energieverbruik, terwijl het laadvermogen toeneemt. Dit vermindert ook het lawaai en verbetert het comfortniveau.

De sterkte kan worden aangepast aan de vereiste toepassing door de samenstelling van de legeringen te wijzigen. Aluminium-magnesium-mangaanlegeringen vormen een optimale mix van vervormbaarheid en sterkte, terwijl aluminium-magnesium-siliciumlegeringen ideaal zijn voor carrosseriedelen, die een goede verouderingsharding vertonen wanneer ze worden onderworpen aan het bake-on verfproces. Ook bij de bouw van een huis is het materiaal supergeschikt.

Corrosiebestendigheid

Aluminium genereert op natuurlijke wijze een beschermende dunne oxidelaag die voorkomt dat het metaal verder in contact komt met de omgeving. Dit is bijzonder nuttig voor toepassingen waarbij het aan corrosieve stoffen wordt blootgesteld, zoals in keukenkastjes en in voertuigen. Dan wordt je huis een stuk veiliger! In het algemeen zijn aluminiumlegeringen minder corrosiebestendig dan zuiver aluminium, met uitzondering van magnesium-aluminiumlegeringen voor maritieme toepassingen. Verschillende soorten oppervlaktebehandeling, zoals anodiseren, verven of lakken, kunnen deze eigenschap verder verbeteren.

Elektrische en thermische geleidbaarheid

Zoekt je apparatuur om je metalen te analyseren? Dan röntgenfluorescentieanalysatoren, optische emissiespectrometers, atoomabsorptiespectrometers handig.Aluminium is een uitstekende geleider van warmte en elektriciteit en is in verhouding tot zijn gewicht bijna tweemaal zo goed als koper. Dit heeft van aluminium de eerste keuze gemaakt voor grote elektriciteitstransmissielijnen. Het is ook een uitstekend koellichaam voor vele toepassingen waarbij warmte snel moet worden afgevoerd, zoals in computermoederborden en LED-lampen. Bewerkingsmachines zijn heel handig wanneer je aan de slag gaat met aluminium.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek de kunst van woondesign! Van minimalistisch tot eclectisch, woondesign omvat een scala aan stijlen en technieken om jouw huis om te toveren tot een persoonlijke oase. Leer hoe je kleuren, texturen en meubels kunt combineren om een harmonieus en stijlvol interieur te creëren dat jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Laat je inspireren door de nieuwste trends en ontdek hoe je jouw huis kunt transformeren tot een plek van comfort en schoonheid.

Contactgegevens

Via info @ huizerplein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden