Je hebt verschillende manieren waarop je een minimalistisch interieur kunt inrichten. Naast de vele verschillenen zijn er ook gemeenschappelijke aspecten die terugkomen in een minimalistisch interieur, ongeacht de stijl. Laten we eerst een definitie geven van een minimalistisch interieur:

Een minimalistisch interieur heeft een eenvoudige designtaal, waarbij de vormen elementair zijn. Verfraaiingen worden er niet gemaakt. Een strakke lijn, cirkel en platte vlakken zijn dominant. Ontwerpers in deze stijl hanteren daarnaast een beperkt kleurenpallet, vaak wit, grijs en zwart.

Wat zien we vaak in een minimalistisch interieur?

Je hebt tal van zaken die in een minimalistisch interieur (residentieel of zakelijk) vaak terugkomen, denk daarbij aan:

 • boeddhistische beelden
 • Natuursteen
 • RVS-kleur in apparaten als laptops, tv’s en andere huis-tuin-en-keukenproducten
 • Glas
 • Lage meubels met een elementaire vorm, zoals een kubus, rechthoek of ovaal. Meestal zijn deze in een lichte tint geschilderd en zijn ze slank vormgegeven
 • Gietvloer (gietvloer Groningen helpt je graag verder)

Deze lijst is zeker niet compleet, maar we willen vooral duidelijk maken: dat minimalistisch design vooral subtiel design is, waarbinnen veel gebruik gemaakt wordt van moderne materialen, zoals roestvrij staal.

‘Less is more’: (Ludwig Mies van der Rohe)

Er bestaan diverse minimalistische stijlen, zoals:

 • Industriële stijl
 • Zenstijl (geënt op de Japanse interieurstijl, vooral te zien in tempels en tuinen)
 • Minimalistisch modern (veel natuursteen, grijs, antraciet en lage meubels)

Deze zien we vaak terugkomen binnen interieurs met een residentiele, zakelijke of industriële functie. Bij deze stijlen is het idee van functionaliteit erg belangrijk. Dit concept kwam in het begin van de twintigste eeuw op binnen de school die we de Bauhaus noemen. Deze stijl heeft een groot deel van de vorige eeuw bepaald op vele terreinen, waaronder de architectuur en design. Een interieur was in de ogen van de Bauhaus-architecten: Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe (less is more) en Marcel Breuer, in zijn ideale toestand totaal gericht op functionaliteit. Ze noemen een moderne woning niet voor niets een: woon-/ werkmachine. Comfort kwam zeker niet op de eerste plaats in de ontwerpen van deze lieden.  

Voordelen van een minimalistisch interieur

Er zijn een aantal voordelen te noemen die verbonden zijn met de minimalistische stijlen, namelijk:

 • Je kunt snel zien of er opgeruimd moet worden, want een rommelig minimalistisch design ziet er bijzonder treurig uit.
 • Het is direct duidelijk wanneer er ergens stof ligt, dat komt door de al dan niet grote, zichtbare oppervlakken ( er liggen namelijk nergens spullen, als het goed is)
 • Omdat je vaak opruimt, is het een erg hygiënische designstijl
 • De functionele opzet van een minimalistisch interieur, bijvoorbeeld werkplekken die overzichtelijk zijn en ruim zodat je er gemakkelijk aan kunt werken, nodigen uit om lekker aan de slag te gaan. Veel beter dan te moeten werken aan een rommelig bureau, want daar word je chaotisch van.
 • Een minimalistisch interieur is gemakkelijk te overzien en dat zorgt dat je geest niet al te veel moeite hoeft te doen om het te registreren.

Conclusie

Een minimalistisch interieur heeft veel voordelen en komt in verschillende verschijningsvormen. Dat maakt het een creatieve, uitdagende en bevredigende stijl. Daarbij maakt de stijl het je gemakkelijk om je woning netjes, leef- en werkbaar te houden. Wat voor een interieur geldt, gaat ook op voor een kantoor: door een overzichtelijke en functionele inrichting kom je tot je beste werk.

Pin It on Pinterest